Zeilbestemmingen Turkije

Hier vind u een beschrijving over de verschillende bestemmingen die u worden aangeraden voor wanneer u voor een zeilvakantie in Turkije kiest. Hierin worden zowel de mooie plaatsjes als de mooie kusten weergegeven.

Zeilvakantie start in Marmaris

Haast iedere zeilvakantie in Turkije start steevast in de haven van Marmaris, maar ook de kleinere havens als Finike, Bodrum en Orhanye zijn bij de fans van het zeilen erg in trek. De jachthaven van Marmaris, veilig verstopt tussen een fjordenbaai, veel groen en ordenbaai en indrukwekkende bergketens, is dan ook niet voor niets de grootste van Turkije. Marmaris is niet alleen de grootste jachthaven van Turkije, het is ook een ruisende stad met sfeervolle boulevards, Turkse bazaars, veel terrassen en uitstekende en toch betaalbare restaurants. In Marmaris is het daarnaast ook gezellig winkelen. Niet alleen in de grote shoppingcentra maar zeker in de ontelbare typisch Turkse bazaars. Marmaris was vroeger een stopplaats dat erg belangrijk was op de handelsroute met Egypte. Lichtglooiende stranden zijn in het oosten van Marmaris te vinden, langs een prachtige baai.

Overige bestemmingen

Ook in het westen van Turkije aan de Carische kust, zijn er zeilmogelijkheden in overvloed. De kleinere zeilhavens van Bodrum en Fethiye zijn uitstekend uitgerust. Om alle zeilliefhebbers te boeien beschikken deze zeilhavens over een moderne infrastructuur. De omstandigheden om te zeilen zijn er zonder meer ideaal. Een zeilboot huren vormt in de jachthaven van Gülük langsheen de Carische kust geen enkel probleem. Hieronder is een opsomming gemaakt van de verschillende bestemmingen die worden aangeraden.

  • De Carische kust is een zeil- en natuurgebied dat goed is beschermd met de indrukwekkend diepe baaien van Gülük en Gökova. Net buiten de kustlijn wordt je steeds geconfronteerd met een krachtige wind. Een zeilvakantie vertrekt hier vanuit de jachthavens van Marmaris, Orhaniye of Turgutreis.
  • De Lycische kust: met de blauwe Egeïsche zee als absolute blikvanger. Deze Lycische kustlijn is een kust met veel bergen en met vele inhammen en baaien.  Kalkan is, gelegen langs de kust, met zijn typisch witgekalkte huisjes en indrukwekkende balkons vol kleurrijke bloemen, een charmant stadje. Via de smalle straatjes vol souvenirwinkels bereik je restaurants met terrasdaken. Tot slot was de oude Lycische haven ooit één van de belangrijkste havens van Turkije. Volgens de mythologie de geboorteplaats van zowel Apollo als van… Sinterklaas!
  • Skopea Limani: vanuit de havens van Göcek en Fethiye kun je kiezen uit een zuidelijke route richting naar Kalkan en Kas en een noordelijke route naar vooral gezellige kleine plaatsjes als Marmaris en Dalyan. De schilderachtig mooie baai van Skopea Limani is door een tal van verlaten eilandjes en kleine strandjes omringd. Er is geen betere plek om lekker tot rust te komen. Je hebt hier ook alle mogelijkheden om te snorkelen, te diepzeeduiken en… te shoppen langs de knusse boulevards.
  • Fethiye: heeft een rijke geschiedenis achter de rug waarvan de vele getuigen uitstekend bewaard bleven. Fethiye ligt boven op een heuvel met schitterende panorama’s over haven en stad. Er zijn er ook ruïnes te vinden die gebouwd zijn door de Ridders van Rhodos.
  • Sövalye: met het prachtige zandstrand van Çalisstrand, gelegen op zo’n vier kilometer van Fethiye en het Sövalye-eilandje recht tegenover de haven. In de lente is dit gebied een echt bloemenparadijs. De baai en de mooie Blauwe Lagune Ölüdeniz zijn een waar paradijs voor alle watersporters.
  • Caunos en Dalyan: de noordroute brengt je naar Caunos, een oude Grieks- Romeinse nederzetting met een authentiek amfitheater.